tisdag 27 november 2007

Tisdagen den 27 november – Positiva besked

Idag har vi varit på fostermedicin på Huddinge sjukhus. Det var tre läkare (Sverker, Ellinor och Anders) som tog emot oss i undersökningsrummet och de hade reserverat fyrdubbel tid mot normala undersökningar. Vi kändes oss med andra ord väldigt välkomna och prioriterade redan från första stund, vilket vi också gjort på Östra.

Sverker, som numera är den ansvarige läkare för vår graviditet, började med att berätta vilka undersökningar de tänkte göra och varför de tänkte göra dem. Dessutom berättade han lite övergripande om andra liknande fall de haft. De senaste åren har de haft sex fall av acardiac twin-graviditeter på Huddinge. Två av fallen har slutat lyckligt, det vill säga att det har fötts ett levande barn, på grund av att acardiac twin (tvillingen utan hjärta) har avstannat i sin tillväxt och sedan krympt. De andra fyra fallen har dessvärre slutat med att pump twin dött.

Läkarna började ultraljudsundersökningen med att fokusera på acardiac twin. De kunde, liksom Lars-Åke på Östra igår, konstatera att acardiac twin krympt i sin storlek. Vid vårt första besök på Östra den 7 november var den 3,9 cm och nu är den endast 3 cm. Dessutom tycks blodflödet mellan fostren i stort sett ha upphört. Båda dessa konstaterande är positiva tecken.

Ellinor fortsatte sedan ultraljudsundersökningen och koncentrerade sig då på pump twin (tvillingen med hjärta). Hon kontrollerade bland annat blodflöden, hjärtslag och längd. Allt såg normalt ut.

Sedan var det att Anders tur att fortsätta undersökningen. Om jag förstod det rätt har han forskat mycket om foster och fosterskador genom åren. Han gjorde en ordentlig genomgång av pump twin – från topp till tå. Huvud, ögon, näsa, mun, ryggrad, buken, urinblåsan, benen, fötterna m.m. – allt tittade han på och allt såg normalt ut. Han såg även vilket kön det var, men det ville vi inte veta.

Vår pump twin blev alltså idag rejält undersökt och allt såg fullt normalt ut. Skönt!

Efter ca en timme med olika ultraljudsundersökningar sammanfattade Sverker läget som relativt positivt, eftersom acardiac twin krympt, blodflödet mellan fostren i stort sett upphört och pump twin ser normal ut. Det innebär att i nuläget är det inte aktuellt att göra något ingrepp, vilket känns väldigt skönt eftersom det skulle innebära en ökad risk att förlora pump twin.

Om två veckor ska vi tillbaka till Huddinge för en uppföljning av läget. Skulle acardiac twin ha börjat växa igen kan ett ingrepp bli aktuellt. Det mest sannolika scenariet är dock att acardiac twin krympt mer. Vi får verkligen hoppas på det sistnämnda!

Läkarnas erfarenhet från andra acardiac twin-graviditeter, där acardiac twin krympt, är att ett levande och i de flesta fall helt friskt barn föds efter fullgången graviditet. Förlossningen kan ske som vanligt och det krävs i normalfallet inget kejsarsnitt. Acardiac twin kommer ut som en vävnadsklump tillsammans med moderkakan. Blodkärlet som förbinder dem går från pump twins navelsträng via moderkakan och acardiac twins navelsträng in i acardiac twin. Vi fick en illustration idag som visar detta på ett tydligt sätt.

Det var som sagt positiva besked idag, men vi känner inte att vi vågar ta ut någon direkt glädje över graviditeten än. Kanske behöver vi smälta de positiva beskeden lite? Förhoppningsvis kommer glädjen om inte innan, så förhoppningsvis efter den 11 december då vi varit på återbesök på Huddinge.

2 kommentarer:

Anna sa...

Det var ju bra att ni fått ett så positivt besked ni kan i nuläget. Jag tänker på Er och hoppas verkligen att detta ska sluta väl.

Kramar Anna S

Pernilla sa...

Hej! Jag har hört om er via vår gemensamma vän Maria S i Borås och tänker på er. Förstår att ni inget vill ta ut i förskott men vad bra att det verkar positivt. Stor kram från mig!

Pernilla