fredag 16 november 2007

Fredagen den 16 november – fostervattensprov

Idag var det dags för fostervattensprov. Innan fostervattensprovet togs gjorde professor Lars-Åke en ultraljudsundersökning för att se hur graviditeten utvecklats sedan i måndags. Pump twin (tvillingen med hjärta) tycks ha växt normalt och är nu ca 7,2 cm från huvud till stjärt, medan acardiac twin (tvillingen utan hjärta) inte tycks ha växts alls sedan i måndags. Det är positivt för ju mindre acardiac twin är jämfört med pump twin, desto mindre påverkas pump twins hjärta. Blodflödet mellan tvillingarna finns dock fortfarande kvar.

Fostervattensprovet var smärtfritt och gick fort att utföra. Jag fick order på att ta det lugnt resten av dagen, d v s ligga på soffan och läsa, och det rådet har jag följt. Att ligga på soffan och slappa är ju inget man är bortskämd med som småbarnsförälder. Imorgon kan jag leva som vanligt igen.

Efter fostervattensprovet ställde vi alla frågor vi hade i dagsläget till Lars-Åke. Om fostervattensprovet inte visar på någon kromosomavvikelse och vi väljer att gå vidare är det troliga att vi får träffa en specialist, som heter Sverker, på Huddinge sjukhus som ett första steg. Sverker och Lars-Åke har löpande kontakt och de har även haft kontakt med två erfarna läkare utomlands, Dr Basky i London och Dr Knut i Hamburg.

Ikväll kom ett blomsterbud med en fin orkidé från arbetskamraterna. Det känns skönt att veta att arbetskamraterna tänker på mig och bryr sig.

1 kommentar:

Maria S sa...

Hej vänner!

Tänker på er och hoppas på positivt besked efter fostervattenprovet.

Massor av kramar från hela familjen Sundquist!