tisdag 20 november 2007

Tisdagen den 20 november – Ingen kromosomavvikelse

Jag var ganska säker på att Lars-Åke skulle höra av sig idag angående provsvaret, men det dröjde ända till efter klockan fem innan han ringde. Det har varit väldigt frustrerande att bara vänta hela dagen, eftersom det är svårt att planera och svårt att ta sig för att göra något vettigt. Med facit i hand ångrar jag att jag inte gick till jobbet idag, men det är ju lätt att vara efterklok.

Vi trodde att vi skulle få åka till Östra och få provsvaret där, men Lars-Åke förmedlade det per telefon. Fostervattenprovet visade att pump twin, tvillingen med hjärta, inte har någon kromosomavvikelse, vilket är positivt och en glädjande nyhet. Eftersom det är en enäggstvillingsgraviditet och tvillingar då har samma kromosomuppsättning har acardiac twin, tvillingen utan hjärta, inte heller någon kromosomavvikelse, men det spelar ju ingen roll i sammanhanget.

Att fostervattenprovet visade på ett positivt resultat innebär att vi kommer att gå vidare med graviditeten. Det känns oerhört skönt att inte behöva fatta ett beslut om att göra abort, vilket vi troligtvis gjort om provet visat på kromosomavvikelse eftersom chanserna för pump twin då hade varit ännu sämre. Det som dock är viktigt att komma ihåg är att chanserna för att pump twin ska klara sig är svåra att förutsäga ändå och beror helt på hur blodflödet till acardiac twin är och hur hårt hjärtat får pumpa. Det är också avgörande hur stor acardiac twin är i förhållande till pump twin.

På måndag ska vi till Östra på en ny ultraljudsundersökning för att kontrollera om läget har förändrats. Om inget drastiskt har hänt, kommer vi att åka till Karolinska sjukhuset i Huddinge på tisdag. Där kommer vi att få träffa en specialist som heter Sverker. Han kommer att göra en ultraljudsundersökning och vi kommer att diskutera om, när, hur, var och av vem ett ingrepp för att försöka hindra blodflödet mellan tvillingarna ska genomföras.

Livet går med andra ord vidare som vanligt resten av veckan fast vi så klart emellanåt funderar på hur det ska gå med graviditeten och pump twin. Vi känner i alla fall att vi har fått ett besked i rätt riktning idag och kan glädjas lite åt det.

2 kommentarer:

Anna G sa...

Härligt att höra att det går i rätt riktning. Nu får vi ta en dag i taget. Skönt att veta att allt ändå ser bra ut och ni verkar få den bästa hjälpen.

Kram Anna

Unknown sa...

Hej!
Detta tycker jag var glädjande nyheter! Som ni förstår så tänker jag på er ! Hoppas på allt gott inför besöket på Karolinska.
Kram Sara