måndag 26 november 2007

Måndagen den 26 november – Återbesök på Östra

Efter en späckad och lite kortare arbetsdag än vanligt var det dags för en ny ultraljudsundersökning på Östra. Syftet med undersökningen var att kontrollera att inget drastiskt hade hänt med graviditeten, som skulle innebära att vi skulle ställa in morgondagens besök i Stockholm.

Undersökningen gav faktiskt ett litet positivt tecken. Det visade sig att acardiac twin (tvillingen utan hjärta) inte har växt något sedan vårt första besök på Östra den 7 november, utan att den snarare har krympt. Lars-Åke tyckte sig också se att blodflödet mellan tvillingarna verkar ha minskat något. Det är för tidigt att dra någon slutsats av detta, men det skulle kunna innebära att Sverker i Stockholm kommer att tycka att vi avvaktar med att göra ett ingrepp för att stoppa blodflödet mellan tvillingarna. Så länge acardiac twin är mindre än en tredjedel av pump twins (tvillingen med hjärta) storlek tycks risken för att pump twins hjärta inte ska orka med, inte vara så stor.

Imorgon kommer vi alltså åka till Huddinge sjukhus i Stockholm för att Sverker, som är mest erfaren i Sverige på komplicerade tvillinggraviditeter, ska göra en ultraljudsundersökning och bilda sig en uppfattning om vår graviditet. Anledningen till att vi har blivit remitterade till Huddinge är att fostermedicinavdelningen där har mest erfarenhet i Sverige av komplicerade tvillinggraviditeter och ingrepp vid tvillinggraviditeter. Dock har de inte så stor erfarenhet av acardiac twin på Huddinge, eftersom det är så väldigt ovanligt. Tills vidare kommer Sverker på Huddinge att vara huvudansvarig läkare för vår graviditet.

Vi har skrivit en lång lista med frågor som vi vill ha svar på imorgon. Allt praktiskt inför morgondagen är ordnat. Tågbiljetterna är fixade. Bunten med papper från Östra är nedpackad. Mamma får känna på livet som småbarnsförälder och ska både lämna och hämta Rebecka.

Inga kommentarer: