måndag 12 november 2007

Måndagen den 12 november – återbesök på Östra

Idag var det dags för återbesök på Östra. Tre läkare var närvarande vid ultraljudsundersökningen idag. Ingeting hade egentligen förändrats sedan i onsdags. Sannolikheten för att allt ska gå bra är dessvärre inte så stor. Ultraljudet visade att det fanns fortfarande ett flöde mellan tvillingarna. Professor Lars-Åke tycker fortfarande att pump twin har oroväckande mycket vätska i nackspalten. Det som var positivt idag är att pump twin är 6,6 cm, vilket är normal storlek, och acardiac twin endast är 3,9 cm. Det som är positivt är att pump twins hjärta behöver arbeta mindre ju mindre acardiac twin är.

Läkarna frågade om de fick filma ultraljudsundersökningen, vilket de självklart fick. Nästa vecka ska de hålla en ultraljudsutbildning för kollegor från hela landet och då är vårt sällsynta fall intressant att visa.

Läkarna hade läst på och även pratat med andra kollegor runt om i Sverige. Dessvärre hade de inte pratat med Dr Basky T (krångligt efternamn) i London, som Anitha tipsade om. Läkarna visste dock vem Dr Basky var och Lars-Åke kommer att ringa honom idag eller imorgon och sedan höra av sig till oss med information om vad han sa.

Eftersom det finns oroväckande mycket vätska i nackspalten på pump twin vill både vi och läkarna att ett fostervattenprov genomförs innan vi beslutar om hur vi går vidare. Det är ju alltid en missfallsrisk med att göra detta prov, men vi vill ta den risken i detta fall för att få ett bättre beslutsunderlag. Någon annan fosterdiagnostik ger inte bra vägledning i vårt fall. För att bl a minska risken för missfall bör fostervattenprovet genomföras tidigast i vecka 14. Vi har därför fått tid för detta på fredag. Provet kommer sedan att analyseras över helgen. Snabbare analys med ett tillförlitligt resultat går inte att få eftersom cellerna odlas.

På måndag eller tisdag nästa vecka blir det nytt återbesök på Östra och då kommer vi att få reda på resultatet av fostervattenprovet. Om det visar sig att fostret med hjärta har någon form av kromosomavvikelse är det troligtvis ingen idé att fortsätta graviditeten. Om provsvaret däremot inte visar på några kromosomavvikelser väljer vi kanske att gå vidare och genomföra ett ingrepp i Sverige eller utomlands för att försöka stoppa blodflödet.

3 kommentarer:

Anna sa...

Hej Caroline och Mattias!
Ni är i mina tankar nästan hela tiden. Vad bra att du hittade Anitha, det har vara de absolut värdefullaste kontakterna för mig. De som har egna erfarenheter och som kan förstå det ofattbara..
Livet är grymt mot oss människor.
Jag ringer dig svara bara om du orkar.

Kramar Anna

Anna G sa...

Hej på er!
Vad bra ide att skriva ner lite av alla tankar som far runt i huvudet. Jag vet att det känns extra tungt just nu, därför var det härligt att läsa att Rebeckas dag blev fin. Ta väl hand om er lilla prinsessa. Har er alla i mina tankar. Varma kramar ifrån ett snöigt Västerhaninge.
Anna G med familj.

3exter sa...

Hej!

Vad bra med en blogg, även om vi har pratat en del så kan det ibland vara lättare att uttrycka vad man känner genom att skriva.
Ni vet att ni alltid kan höra av er, vilken tid på dygnet som helst, och att Rebecka alltid är välkommen om ni skulle behöva det.

/ Dagmamma Ulrika