tisdag 11 december 2007

Tisdagen den 11 december – Goda nyheter

Idag var det äntligen dags för återbesök på Huddinge sjukhus. På tåget upp frågade vi oss vilka besked vi skulle få idag. Skulle vi få nya besked som innebar nya hinder att ta sig över?

När vi kom fram till Fostermedicin frågade sköterskan om hon fick bjuda på en kopp kaffe eftersom vi hade åkt så långt. Trevligt!

Vi fick träffa läkaren Sverker före utsatt tid eftersom vi var lite tidiga och han var klar med patienten som hade tiden före oss. Han började med att fråga hur vi hade haft det sedan vi sågs sist och vi berättade om kromosomavvikelsen (balanserad translokation) som hade identifierats hos pump twin förra veckan. Han kände till att kromosomavvikelsen inte innebär någon risk för fostret eftersom det har ärvt avvikelsen från mig. Sedan gjorde han en ultraljudsundersökning och konstaterade att pump twin ser helt normal ut och verkar inte påverkad av sin tvilling på något sätt. Acardiac twin har inte växt sedan vi var på Huddinge sjukhus senast och Sverker kunde inte hitta något blodflöde mellan tvillingarna. Väldigt goda nyheter! Precis de beskeden vi ville ha!

De goda nyheterna innebär att om inget oförutsett händer behöver vi inte åka till Huddinge igen utan läkaren Lars-Åke som vi har träffat på Östra tidigare kommer att fortsätta att följa graviditeten på Östra. Troligtvis kommer det att göras ultraljud var tredje vecka till en början för att kontrollera att acardiac twin inte har börjat växa igen på grund av att blodflödet mellan tvillingarna har återuppstått. Det är dock inte sannolikt att blodflödet kommer att återuppstå. Några sådana fall av acardiac twin-graviditeter har Sverker inte sett eller läst om. Sverker sa också att som graviditeten ser ut nu kan jag gå hos en ”vanlig” barnmorska under resten av graviditeten, vilket jag gärna vill. Det hade känts skönt att få känna sig lite normal.

Sverker sa att det finns väldigt goda chanser att vi får ett friskt och välmående barn efter en fullgången graviditet, eftersom det gjorts både fostervattenprov och noggranna ultraljudsundersökningar som visat att allt är normalt med pump twin. När barnet är fött vill de gärna att moderkakan och acardiac twin skickas till Huddinge sjukhus för analys av en patolog. Det har vi absolut inget emot.

Sverker sa att han var glad för vår skull att naturen verkar ha löst problemet, men han erkände också att det hade varit intressant för honom som läkare att göra ett ingrepp för att försöka stoppa blodflödet. Han avslutade med att säga att vi skulle åka hem till västkusten och göra knäck och stöpa ljus och glädjas åt graviditeten. De två förstnämnda sakerna kommer vi inte att göra, men glädjas över graviditeten hoppas jag att vi snart kan göra. Vi behöver nog bara lite tid att smälta det som hänt samtidigt som vi inte vill att fler hinder dyker upp.

Inga kommentarer: